UP Police General Awareness GK Khanij Sampada Question Answer

UP Police General Awareness GK Khanij Sampada Question Answer

खनिज सम्पदा

UP Police General Awareness GK Khanij Sampada Question Answer : Uttar Pradesh Police (UP Police) PAC Constable Early and Main Examination Objective Question Answer in Hindi, UP Police General Knowledge (GK) Question Paper in Hindi, UP Police Study Material General knowledge (GK) in Hindi, UP Police Sipahi Bharti Khanij Sampada Objective Question Answer Study Material in Hindi, UP Police Previous Year Question Paper Topic Wise PDF Download Written Exam in Hindi Latest News Today.

UP Police General Awareness GK Khanij Sampada Question Answer

UP Police General Awareness GK Khanij Sampada Question Answer

  1. उत्तर प्रदेश में हिरा किस जिले में निकाला जाता है ?

  • जालोन
  • हमीरपुर
  • बाँधा
  • ललित पुर

Ans :-  C

2. उत्तर प्रदेश में हिन्दुस्तान एल्युमिनियम कोरपोरेशन द्वारा एल्युमिनियम कारखाना कहाँ स्थापित किया गया है ?

  • मिर्जापुर
  • रेणुकुट
  • हमीरपुर
  • ललितपुर

Ans :-  B

3. उत्तर प्रदेश में तांबा अयस्क निम्नलिखित में से किस क्षेत्र से प्राप्त होता है ?

  • सिंगरोली मिर्जापुर
  • कजराहट मिर्जापुर
  • सोनभद्र मिर्जापुर
  • सोंराई ललितपुर

Ans :-  D

4. बोकससाईट खनिज उत्तर प्रदेश में कहाँ मिलता है ?

  • बांदा और वाराणसी
  • मेरठ और सहारनपुर
  • उन्नाव और कानपुर
  • हरदोई और शाहजहाँपुर

Ans :-  A

5. उत्तर प्रदेश में मिर्जापुर के कजराहट क्षेत्र में निकाले जाने वाले डोलोमाईट खनिज का उपयोग किस लिए होता है ?

  • तांबा को बोकससाईट से अलग करने में
  • बोकससाईट को एल्युमिनियम बनाने में
  • इस्पात उद्योग में निस्सरण व ताप सह हेतु
  • बालू में मिश्रण कर सीमेंट बनाने में

Ans :-  C

6. उत्तर प्रदेश में सोना किस ख्सेत्र में प्राप्त होता है ?

  • शारदा-रामगंगा नदियों से
  • गोमती घगरा नदियों से
  • गोमती-शारदा नदियों से
  • शारदा-घगरा नदियों से

Ans :-  A

7. उत्तर प्रदेश के किस स्थान पर दश का सर्वाधिक ताप विधुत उत्पादक विधुत गृह स्थापित है ?

  • नरौरा में
  • कासिमपुर में
  • कानपूर में
  • सिंगरौली में

Ans :- D

Important Link for UP Police 

UP Police General Awareness GK Mele Va Lokgeet Question Answer

UP Police General Awareness GK Jalvayu Evm Mitti Question Answer

UP Police General Awareness GK Question Answer Study Material Hindi

UP Police General Awareness Bhaugolik Sthiti Sanrachna Question Answer

UP Police Daroga Constable Bharti Notification Latest News in Hindi

42000 UP Police Sipahi Bharti Notification Latest News in Hindi

UP Police Constable Bharti Changed Rules Latest News in Hindi

UP Police 3200 Daroga Bharti Notification 2017 Latest News in Hindi

UP Police 30000 Sipahi Bharti Process Latest News in Hindi

UP Police Sipahi Bharti Written Exam Government Orders Latest News in Hindi

Follow On Facebook Page

Follow on Google Plus

Follow On Twitter

Posted in All, Latest News, UP Police, UP Police Question Answer, UP Police Study Material Tagged with: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*