CCC Question Answer Introduction to Computer Practice Exercise

CCC Question Answer Introduction to Computer Practice Exercise

CCC Question Answer Introduction to Computer Practice Exercise : In this post of Course on Computer Concept (CCC), you will find NIELIT (DOEACC) CCC Question Answer in English and Hindi. CCC Question Answer In this Exercise of MS Word, you will also find the CCC True and False Question With Answer. Before this post we had shared the CCC Study Material in English, hopefully all of you have read the post of CCC Study Material in English and Hindi. The most important part in the CCC Online Exam Question Paper is Computer Introduction to Computer.

CCC Question Answer Introduction to Computer Practice Exercise

CCC Question Answer Introduction to Computer Practice Exercise

Practice Exercise (CCC Question Answer in English With Hindi)

Multiple Choice Questions

Select the appropriate answer the choices given below:

  1. Which language is directly understood by the computer Without translation program? (अनुवाद कार्यक्रम के बिना कंप्यूटर को सीधे किस भाषा में समझा जाता है?)

(a) Basic languages

(b) Assembly language

(c) High level language

(d) Machine language

  1. Speed of third generation computer was measured in (तीसरी पीढ़ी के कंप्यूटर की गति को मापा गया)

(a) Millisecond

(b) Microsecond

(C) Nanosecond

(d) Picosecond

  1. Arithmetic logic unit and control sections have special purpose location called (अंकगणितीय तर्क इकाई और नियंत्रण खंडों को विशेष प्रयोजन स्थान कहा जाता है)

(a) Registers

(b) RAM

(C) BIOS

(d) I/O

  1. A joystick is primarily used to/for (एक जॉयस्टिक का उपयोग मुख्य रूप से / के लिए किया जाता है)

(a) Control sound on the screen

(b) Computer gaming

(C) Enter text

(d) Draw pictures

  1. USB refers to (USB संदर्भित करता है)

(a) A storage device

(b) a processor

(c) A port type

(d) A serial bus standard

  1. Is the smallest memory measurement unit. (सबसे छोटी मेमोरी मापन इकाई है।)

(a) Bit

(b) Nibble

(c) Byte

(d) Mega

  1. Translator program used in assembly language is called (असेंबली लैंग्वेज में इस्तेमाल होने वाले ट्रांसलेटर प्रोग्राम को कहा जाता है)

(a) Compiler

(b) Interpreter

(c) Assembler

(d) Translator

  1. In third generation, were used (तीसरी पीढ़ी में, उपयोग किए गए थे)

(a) Vacuum tubes

(b) Integrated circuits

(c) Transistors

(d) Large Scale Integrated Circuits

  1. MICR, C stands for (MICR, C का अर्थ है)

(a) Code

(b) Colour

(c) Computer

(d) Character

  1. Laptops are (लैपटॉप हैं)

(a) Computers used in clinical laboratories

(b) Portable light weight and can be fit into briefcase

(c) Hearing voice recognition system

(d) desktop

  1. The basic functions of a computer system are to accept the input, process the input, output and to (कंप्यूटर सिस्टम के मूल कार्य इनपुट को स्वीकार करना, इनपुट, आउटपुट और टू प्रोसेस करना है)

(a) Digital form

(b) Memory

(c) Store data

(d) Compute

  1. Which type of printer cannot print graphics? (किस प्रकार का प्रिंटर ग्राफिक्स प्रिंट नहीं कर सकता है?)

(a) Daisy wheel printer

(b) Laser printer

(c) Line printer

(d) Chain printer

  1. What do you mean by Jacquard Loom? (जैक्वार्ड लूम से आपका क्या अभिप्राय है?)

(a) A bird found in Japan

(b) A weaving machine used punched cards

(c) The first computer controlled loom

(d) A machine for writing match tables

  1. The first computer used to store program (पहले कंप्यूटर प्रोग्राम को स्टोर करता था)

(a) EDSAC

(b) ENIAC

(c) UNIVAC

(d) EDVAC

  1. Which generation of computer is covered by the period 1964-71? (1964-71 की अवधि में कंप्यूटर की किस पीढ़ी को कवर किया गया है?)

(a) First

(b) Second

(c) Third

(d) Fourth

  1. Which of the following is an output device? (निम्नलिखित में से कौन एक आउटपुट डिवाइस है?)

(a) Keyboard

(b) Biometric Sensor

(c) Trackball

(d) Plotter

  1. The presence of computers can be seen in almost (कंप्यूटर की उपस्थिति लगभग देखी जा सकती है)

(a) railway/air reservation

(b) Banking

(c) Weather forecasting

(d) All of the above

  1. CPU Consists of (सीपीयू के होते हैं)

(a)ALIJ

(b) CU

(c) Both ALU and CU

(d) None of these

  1. VGA is (वीजीए है)

(a) Video Graphics Array

(b) Visual Graphics Array

(C) Volatile Graphics Array

(d) Video Graphics Adaptor

  1. Which one is a secondary storage device? (कौन सा एक द्वितीयक भंडारण उपकरण है?)

(a) CD-ROM

(b) RAM

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

  1. What is the function of an output device? (आउटपुट डिवाइस का कार्य क्या है?)

(a) To send data to the computer

(b) To store data

(c) To give output to the user

(d) To do mathematical calculations

22. Which of the following is not a part of CPU? (निम्नलिखित में से कौन सी CPU का हिस्सा नहीं है?)

(a) ALU

(b) Memory

(c) Control unit

(d) Disk drive

  1. Which of the following is not system software? (निम्नलिखित में से कौन सा सिस्टम सॉफ्टवेयर नहीं है?)

(a) Operating system

(b) Compiler

(c) Interpreter

(d) MS-Office

  1. What is the name given to Input-Output device and external storage media together? (इनपुट-आउटपुट डिवाइस और बाहरी स्टोरेज मीडिया को एक साथ क्या नाम दिया गया है?)

(a) Hardware

(b) Peripherals

(c) Software

(d) Control unit

Answers

  1. (d) 2. (c) 3. (a) 4. (b) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (d) 10. (b) 11. (c) 12. (a) 13. (b) 14. (a) 15. (C) 16. (d) 17. (d) 18. (c) 19. (a) 20. (a)21. (C) 22. (d) 23. (d) 24. (a)

More CCC Question Answer / True False / Study Material

CCC Question Answer Sample Model Paper True False in Hindi English PDF Download

NIELIT Doeacc CCC Study Material in Hindi and English

Follow On Facebook Page

Follow on Google Plus

Follow On Twitter

Posted in All, CCC, CCC Question Answer, CCC Question Answer in English, CCC Question Answer in Hindi Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*